..............................

Hem
..............................

Vad händer?
..............................

Hyr M 20
..............................

Bli medlem
..............................

Kontakt
..............................

Loggböcker
..............................

Historik
..............................

Fartyget
..............................

Ladda ner
..............................

Notisarkiv
..............................

Länkar
..............................

Sponsorer
..............................

M 20 kläder
..............................


Minsveparen M 20


T 121 Spica, M 20 och M 21 vid Jagarpiren, Galärvarvet i juni 2014.


-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+

Följ M 20 under gång på MarineTraffic.com.

-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+Kräftskiva i Sandhamn 23-24 augusti 2014

Med spänd förväntan samlades 11 st som hörsammat medlemskallelsen till årets kräftskiva med och på M 20. Sedvanlig inmönstring och fördelning till kojer innan vi kl. 11.05 kastade loss från Jagarpiren varefter sladdrond vidtogs.

Passage av Danmark och Sveriges holmar, genom Skurusundet och Baggenstäket utan några som helst problem. Förbi M 20:s byggnadsvarv Neglingevarvet vid Saltsjöbaden innan skärgårdsnavigering vidtog genom arkipelagen på Ingaröfjärden. Efter passage av Östra Stendörren jagade vi på nordliga kurser iväg ett regnmoln som tidigare gett oss en kortare skur. Varm korv serverades av kockjungman Tommy Kallin vid passage av Franska stenarna och sedan for vi vidare förbi Stavsnäs och i strålande sol förtöjdes på Lotsbryggan i Sandhamn straxt före kl. 15.00. Nyfikna Sandhamnsbor samlades på Lotsbryggan och ställde många frågor om M 20 och vår verksamhet. Fria aktiviteter följde med ett obligatoriskt besök hos Sandhamnsbagarna samtidigt som "Goran" anlände med skärgårdsbåt från storstaden där han sammanträtt med Sjövärnskårister som planerat SVK 150 år! Uppladdning skedde i gunrummet (herrar) och i mässen (damer) inför aftonens kräftskiva. Fartygsläkaren FL1 Erik Jannerfeldt med hustru Inga lämnade oss därefter i Sandhamn med önskan om en trevlig afton. Med lite list och smidighet kunde vi sedan 10 st sittande tillsammans inleda aftonens höjdpunkt i mässen! Inget saknades på bordet; Inledande västerbottenpaj, bohuslänska havskräftor, turkiska jumbokräftor, kinesiska kräftor och västkusträkor. Till detta sandhamnsbröd och "Kom-in"-ost och givetvis "lämplig dryck som dessa kräftor kräva"! Över bordet hängde också en glad "kräftmåne" för att höja feststämningen. Framåt natten hängde några på däck och skådade stjärnhimlen i den klara augustinatten medan ett par andra hängde på hotellets (KSSS) diskotek.

Söndagsmorgonen visade upp Sandhamn badande i solsken. Något dopp blev det inte men duschen i M 20:s skorsten nyttjades däremot. Gedigen söndagsfrukost, även med kräftor och räkor, serverades innan vi kl. 10.20 kastade loss. Kurser lades nordvart över Kanholmsfjärden, genom Möja Ström och vidare förbi Norra Stavsudda till Lindalssundet. Sjöhonnör vid Vårholma där DP (Designated Person) Per-Anders Emilson med hustru Annika vinkade glatt. En flaska "bubbel" lyckades hivades över till M 20 för sjörullning och lagring ombord. Förbi Vaxholms kastell och genom Granholmssundet innan "Rent Skepp" vidtogs före förtöjningen på Jagarpiren kl. 14.40. En kortare regnskur sköljde passande nog av däcket. Bunkring av vatten och rutinmässig "nedstängning efter gång" vidtogs innan DA gavs besättningen som var:

FC Åke Foghammar med hustru Maud
Assisterande FC Göran "Goran" Ringqvist
MtjC Magnus Faxén med sambo Sonja Enbuske
Bitr. maskinister var Micke Norgren och Ingvar Jansson
Däcksmän var Tommy Kallin med hustru Anne och kompisen Maj Jakobsson.

Publicerat: 2014-08-25Kräftskiva i Sandhamn. Fler bilder.

-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+


Kulturarvsdagen 2014/Turer för allmänheten

Söndagen den 14 september arrangeras över hela landet Riksantikvarieämbetets Kulturarvsdagen. Årets tema är "I krigets spår". M 20 erbjuder turer för allmänheten klockan 11:00, 12:00, 13:00, 14:00 och 15:00. Biljettpris är 40 kr/pers.

Läs mer om Kulturarvsdagen här och om turerna med M 20 här.

Publicerat: 2014-08-22

-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+


Charter 2014-08-19

15 glada medarbetare från Lernia startade sin 2 dygn långa team-building och säljträning ombord på M 20. Av dessa var 5 st mönstringsbara då de före avfärden hade genomgått såväl läkarundersökning som förtrogenhetsutbildning ombord. Vid losskastningen deltog de ombordmönstrade i losskastningen medan de övriga serverades 1:a sittningens lunch i mässen. Kockjungmannen Janne Cederlund bjöd gästerna på en mustig Gulaschsoppa med smörgås och öl. Obligatoriskt kaffe på maten med kaka och muffins serverades därefter på däck. Maskinerna sköttes med varsam hand av Kim Hamilton som också bistod/kontrollerade FC Åke Foghammars navigering m.h.a. sin iPad. Målet för resan för våra passagerare Siaröfortet på Kyrkogårdsön där de debarkerade för fortsatta äventyr i fortet och vandrarhemmets konferensavdelning. M 20 återvände sedan i smått höstliknande motvind mot hemmahamnen på Kungl. Djurgården.

Publicerat: 2014-08-20-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+


Bilder

Se de fina bilder som Saga Bard från Motala & Vadstena Tidning tog när M 20 besökte Motala den 5:e augusti. Bilderna finns mot slutet av albumet här.

Artikeln i tidningen finns här.

M 20 har även varit ute och rört på sig i Stockholms skärgård.


M 20 bland vänner, Gålöbasen 2014-08-15


Utanför Dalarö på väg mot hemmahamnen, 2014-08-17

Kolla även albumet här.

Uppdaterat: 2014-08-19
Publicerat: 2014-08-16

-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+


Etapp fyra och återkomsten

Lördag 9/8
Sandhamn Lördag kväll!
Ännu en fantastiskt dag till sjöss med den gamla damen, krocketspelandet har lagt sig som vågorna de blå:)
I gammal trogen vana har vi besökt Muskö, Märsgarn, vi fick lunch av kocken vid Gålöbasen och ett studiebesök med guiden Rune Andersson. Vi lämnade av Kim Hamilton i Dalarö och tackar honom för väl godkänd krocketmatch ( och sjömanskap)
Sandhamn välkomnade oss med 100 % Lördagskväll!! Vi har bokat bord på värdshuset och om den middagen får vi be om att inte återkomma!

Angående annat men icke desto mindre. Igår när vi låg i Trosa kom en trevlig kvinna (Rita Platzer) och berättade om sin far Carlgustav Herrmansmansson. Han var båtbyggare från Trosa f 1918-1975. Han var anställd av Neglingevarvet och byggde M20. Det första Rita sa var att hennes pappa tyckte det var så synd att de målade henne grå, precis vad det står i böckerna, men det här kom från en säker källa. Nu återstår frågan om vi ska återställa M20 i Hondurasmahogny skrud?? JAA tycker skrovansvarig, och tar en lördagspilsner till.

M20 Maskinhistoria
26/6 lämnar M20 piren/jagarkajen/Djurgården
9/8 är vi i Sandhamn, då har vi gått till Visby, Kalmar, Karlskrona, Köge, Göteborg, Göta Kanal, Trosa., och vi har ytterligare fyra (4) timmar till hemmakaj. M20 har i maskinen loggat 163 timmar + 4 = 167 timmars gång. De e`gottRickard
och på återseende alla medlemmar till sjöss!!!

Publicerat: 2014-08-10

Fler bilder från sommarexpeditionen finns här. Albumet fylls kontinuerligt på.

-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+


Etapp 3

Tisdag 5/8
Vi kom till Motala där en del av oss gick på motormuseet. En del gick till det lokala ölbryggeriet. Jag åkte till Hans Karlssons klensmedja som har 800 artiklar, det är mycket att smida!! Många slussar och lokala besök i "andan av de som byggde kanalen".
Doktor Erik har debarkerat och vi har nöjet att välkomna nya besättningsmedlemmar i form av Ragnhild Everström, Jörgen Hammarstedt och Stig Forking. Nu ska vi vidare till lokala Rotaryklubben. Vi har nämligen blivit inbjudna av översten 1 gr Torbjörn Tillman som bjuder på middag. Vi bjuder tillbaka med en förrätt bestående av färska räkor med tillbehör. Vi har då kvar våra fina Vätternkräftor som vi tar i morrn:)


Studiebesök på Motala brygghus

Onsdag 6/8
Borensberg längs Långkanalen var inga större problem för besättningen, som slussar i sömnen nuförtiden...
Vi kom fram med solen i ryggen till Bergs bassäng där mästerskap i äventyrsgolf tog vid. Efter en otrolig jämn kamp vann Jörgen Hammarstedt. Vi andra har inget annat att säga än grattis, återkom nästa gång:)
Norsholm och kommande kräftskiva. Lugn o fin med trevligt sällskap avlöptes det Vätternkräftorvästerbottenost. Över nejden (o Kanalen) hördes sången från manskapet.

Torsdag 7/8
Delar av besättningen embarkerat: C-G Wallin, Malin Harström. CAT. Jörgen Hammarstedht. Ulrika Håkansson med sonen Tore Wallmark. Raghild Eferström.
Nya besättningsmedlemmar ankom och embarkerat. Anders Kierkegaard o Rolf Odenheim.
Middag Stegeborg. Det blev en fin seglats med medvind, tyvärr slutade den turen vid middagsbordet för tankarna var höga på god middag, sällan har det diskuterats hur den och den maten var, för ingen var riktigt nöjd. Servitörer var dock fint klädda, men det betalar man väl inget extra för:(


Förfriskningar på fördäck

Fredag 8/8
Efter en otrolig fin dag till sjöss med medvind och sol i ryggen och en o annan man överbord övning kom vi fram till Västra stendörren. Där släppte vi i kroken och tog ett välförtjänt topp i det 22 gradiga saltblasket.
Vi hade gott om tid efter väl seglade distans och kunde passa på att lägga till i Sävsundet för att träffa en avlägsen släkting till Fogis, det blev en kopp kaffe o pratstund.

Vi kom dock framtill Trosa o la till i hamnen. Stig Forking debarkerade och gick efter välförtjänt jobb/semester till bussen mot stan.
Kocken tyckte att det var dags för en trerätters middag och det var ingen som sa emot, grillen tändes och mat intogs:)
Sen började allvaret....KROCKETMATCH
Mörkret sänktes, åskådare var tvungna att gå hem till båtarna o nanna, vi spelade vidare.....diskuterande runt varje boll. Den domare vi inte nämner vid namn hade ungefär olika åsikter .....gräset växer lite rundare där. vid min boll, skulle vi gå runt den pinnen eller var vad det Håkis brukade säga,,,,Ja ni förstår att mörkret sänktes innan kocken lyckades med en dubbelknock (krock) finta bort resten och stå som Trosa M20 segrare 2014.

Rickard Kocken/Krocken Wallmark

Uppdaterad: 2014-08-09
Publicerat: 2014-08-05

Fler bilder från sommarexpeditionen finns här. Albumet fylls kontinuerligt på.

-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+


Etapp 2

Söndag 3/8
Töreboda-Vassbacken: Nyanlända besättningsmedlemmar mönstrar ombord. Fc Åke Foghemmar och ordföranden från vänfartyget Ystad Malin Harström. Tre rätters middag intogs 2 m från båten. Det var ett nytt recept från Wallmarks slev en Texas chili på grisstek...allt tog slut:) Kanalbåten Diana kom förbi, lite knorrande/vaggande gång i det alltför trånga utrymmet bredvid den breda M 20. Vi avslutade med en match mellan Bb och Sb lag i minigolf där Sb blev det segrande laget med Wallmark Senior på 24 slag (9) hålsbana.

Måndag 4/8
Vassbacken-Forsvik: Nu börjar det luta utför i slussarna, dvs vi slussar neråt. Vi har sett minnesmärket som betecknar den högsta punkten på kanalen. 91,2 möh
Forsvik-Karlsborg: Vi landkrabbor gick en runda på Forsviks varvs område, stor kulturgärning med allt från gamla industriminnen, renoverade Chevrolet och ångfartyget Eric Nordevall 2. Vilket maskinrum!!!
Karlsborg-Vadstena: Vi gick med sidsjö och en kort regnskur över Vättern, styrningen skedde inne från styrhytten, väl framme i Vadstena väntade oss en Göteborgsvändning inne i trånga hamnen invid borgen. Efter regn kommer sol och det har vi nu i väntan på middag.

Rickard Wallmark

Publicerat: 2014-08-04

Fler bilder från sommarexpeditionen finns här. Albumet fylls kontinuerligt på.

-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+


Reserapport Återtåget etapp 1, 2014

Efter en tids vistelse på västkusten och i Göteborg var det så dags att vända stäven mot Stockholm och hemmahamnen.

Fredag 1/8
Kl. 10 kastade vi loss från Maritiman med 8 personer ombord. Färden gick i gott väder uppför Hisingsippi, även kallad Göta Älv.
Vid första slussen i Lilla Edet kunde vi testa rutinerna för slussning i Trollhätte Kanal. En timma senare var det dags att finslipa detaljerna när vi tog oss upp genom de fyra slussarna i Trollhättan. I den sista slussen vid Brinkebergs kulle, strax innan Vänersborg var vi proffs på slussning.
I Vänersborgs Gästhamn blev vi anvisade en kaj där det behövdes skohorn för att komma in. Det hade varit bättre att ta hjälp av fender visade det sig….
I Vänersborg kunde vi varmt välkomna Rickard, Ulrika och Tore Wallmark. Under Ulrikas ledning tog vi sikte på en av henne utvald restaurang där vi blev undfägnade till belåtenhet.


Möte vid järnvägsbron Trollhättan

Lördag 2/8
Efter lite manövrerande kunde vi så komma iväg från gästhamnen och bege oss ut på Vänern. Vädret var fortfarande strålande med bara en lätt krusning på vattnet.
Vi tog oss in i Ekens skärgård vid Navens fyr. Denna inomskärsled är mycket vacker och på sina ställen ganska trång. Lunch intogs vid bryggan utanför Läckö slott. Besök på slottet och bad blev en begivenhet för många.
Färden från Läckö förbi Mariestad och vidare till Sjötorp företogs i ett övervägande molnigt och lite lätt blåsigt väder.
Under lunchen nåddes jag av ett SMS från Göta Kanal där man meddelade att kanalen skulle stängas 17:00 istället för som brukligt 18:00. Detta på grund av en årligt förekommande kanalsimning. Efter telefonkontakt visade det sig att vi måste vara vid första slussen 16:30 för att komma upp till övre bassängen som var vår natthamn. Vi ökade då farten och kom fram 16:25. Det visade sig dock att man redan lagt ut trappor, bryggor och annat inför simningen, varför vi ombads vänta. Jag var inte glad åt att, för det första informationen kom så sent som några timmar innan och för det andra att man inte hörde av sig igen när man såg att det inte skulle gå med 16:30 heller. Nu brände vi diesel i onödan!
Väntan blev lång. När det var uppröjt kunde vi slussa upp tre slussar. Först strax efter 21:00 låg vi på vår plats för natten. Trots detta hann vi med en runda av restaurangens grillbuffé innan dom stängde köket.


Läckö slott

Söndag 3/8
Morgonen bjöd på väderomslag med växlande molnighet och skurar med vindbyar.
Slusstekniken i Göta Kanal skiljer sig från den i Trollhätte kanal. Nya rutiner arbetades in vilka satt bra efter bara några slussar. Tore var till stor hjälp i land under slussningen och han cyklade från sluss till sluss. Stort tack Tore.
Innan järnvägsbron i Lyrestad måste vi lägga till och vänta på att ett åskväder skulle dra vidare. Man öppnar nämligen inte broar och slussar då på grund av risken för blixtnedslag och strömavbrott. Först efter en dryg timma kunde vi köra vidare. Efter 19 slussar och ett antal lands- och järnvägsbroar i Göta Kanal kunde vi förtöja i Töreboda, drygt 91 m över havet. Jag lämnade över till Åke Foghammar som fortsätter med etapp 2 och 3.


Bland korn och vete

/Göran Ringqvist
FC Återtåget etapp 1

Publicerat: 2014-08-04

Fler bilder från sommarexpeditionen finns här. Albumet fylls kontinuerligt på.

-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+


Medlemsinfo #3-2014

Pga några mycket sena avbokningar finns det nu på nytt möjlighet att följa med när M 20 går genom Göta Kanal från Göteborg till Stockholm. Läs om etapperna och andra spännande aktiviteter under sensommaren och hösten i det färska medlemsbladet.

Medlemsinfo #3-2014

Publicerat: 2014-08-01

-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+


M 20 får fint besök

Idag fick M 20 besök av fd M 23 i Göteborg.
Publicerat: 2014-07-25

Fler bilder från sommarexpeditionen finns här. Albumet fylls kontinuerligt på.

-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+


Målgång i Etapp C av ”Visbyresan” 2014

Söndag em den 13/7 förtöjde M 20 tryggt utanpå MUL 13 Kalmarsund vid Maritman i Göteborg.

Nedan följer en resumé av resan.

Tisdag 8/7
Jag tog över FC-skapet i Karlskrona tisdag em efter Lars Petré, som kört Etapp B. Besättningen för övrigt var Lars Landström (chief) samt Eric Jannerfeldt, Jan Frumerie och Carl Krusell.
Efter samkvämet på en av torgets pubar fick jag se den största glass jag någonsin mött. Bakom den fann jag så Eric....

Onsdag 9/7
Vi lämnade Karlskrona i sol något tidigare än planerat, då vi på vår väg till Ystad, måste gå in i Nogersund för att bunkra diesel.
Efter Hasslöbron kom vi ut på Hanöbukten med en frisk ostan i häcken. Bunkring och lunch intogs i ett blåsigt Nogersund. Väl ute igen hade vi vind och sjö, som nu hade ökat till kuling, tvärs om bb. För att inte rulla så mycket beslöt jag ändra kursen så att vi fick sjöarna på bb bog. Efter att ha gått så under en tid bytte jag i en vågdal till en kurs med sjön på bb låring. Det gav en mycket lugnare gång. I höjd med Simrishamn var det så åter dags att gira för att komma ut från land. Då var sjöarna någon meter och vindstyrkan säkert uppe i 17 m/sek. Rorgängaren hade fullt sjå att hålla kursen eftersom inga styrmärken fanns (inte ens en molntapp) och magnetkompassen dansade runt. Någon gång körde vi därför stäven vinkelrätt i vågorna med följden att Eric och jag fick några duschar. Solen vinden och det varma vädret torkade dock snart kläderna. När jag bedömde att nästa slag skulle föra oss förbi Sandhammaren vände vi med hjälp av sb dikt och saxade maskiner.
Nu blev det åter behagligare och vi kunde surfa på till Ystad utan problem. Vi fick besked att efter en tågfärja hade passerat ut kunde vi gå in, så vi väntade utanför pirarmarna några minuter. På kajen fanns våra danska passagerare Palle Nielsen och Finn Rasmusen och tog tamparna. Detta var välkommet eftersom den hårda vinden låg på från kajen. Det dröjde inte länge förrän Ragnar Westblad också dök upp.
Tillsammans marscherade vi upp till Ystad Bryggeri där vi intog en grillbuffé tillsammans med för stället passande dryck.

Torsdag 10/7
Vi fick traffic clearance att lämna hamnen efter katamaranen till Bornholm avgått. Vädret var fortsatt strålande men den ostliga vinden låg fortfarande på. Detta besvärade oss inte als på vår kurs mot Falsterbokanalen. I kanalen mötte vi ett danskt vikingaskepp och i hamnen norr om bron låg Christer med M 21 och väntade på att vinden skulle mojna innan dom gick österut. Vi utbytte hälsningar och körde vidare mot Køge. På vägen övade vi på att bärga man över bord. Eftersom ingen anmälde sig frivilligt fick vi öva med en livboj.
När vi närmade oss vår tilläggsplats sköt Køge Marine Förening salut vilken vi genast besvarade med att skjuta svensk lösen. En delegation på ca 30 personer fanns på kajen och hälsade oss välkomna. Efter samkväm på halvdäck blev vi inviterade till Marinestuen där vi blev rikligt undfägnade under sång och förbrödring. Tapto med flagghalning är en god tradition som avslutning på en trevlig kväll.
Några tappra vände stegen till Skipperkroen där ägaren Claus (god vän till Palle och Ragnar) bjöd på historier från handelsflottan samt öl och Gammel Dansk.


Fredag 11/7
Med tolv passagerare och sju i besättningen avgick vi från Køge för att gå till platsen för vraket av Dannebrogen. Här har ca 600 personer sin grav. Vinden var svag och endast en lätt dyning noterades. Køge Marine Förening har som tradition att lägga ned en krans under tal och hedersbetygelser när man passerar med M 20. Efter en lång och vemodig signal från M 20 satte vi kurs mot Drogden rännan och Köpenhamn.Kransnedläggning vid platsen för vraket Dannebrogen.
Foto: Lars Landström

Inpasseringen skedde genom Linetteløpet. Vi passerade den lille Havfruen och strax därefter en Nato styrka med danska, tyska, estniska och litauiska (?) örlogsfartyg vid Amalienborg. Vid inloppet till Nyhavn vände vi och gick tillbaka förbi Operahuset. Den tidigare marinbasen Holmen är nu museum och där låg bla. Fregatten Peder Skramm, en torpedbåt och en ubåt.
Väl ute i Öresund igen satte vi kurs nord för att göra ett strandhugg på Ven. Lunch intogs under gång och Janne fick beröm för sin fisksoppa. Rundstycken därtill hade Palle köpt hos bagaren på morgonen. Efter vi förtöjt i Kyrkbackens hamn gavs det möjlighet till fria aktiviteter i land under två timmar.
Nästa stopp blev Helsingør där det gäller att passa upp med den täta färjtrafiken. Här steg elva av våra danska vänner av samt Ragnar. Aage och Søren (far och son) Mikkelsen hade glädjande nog valt att följa med till Göteborg.
Vi gick ut i trafiksepareringen norrut till Höganäs för natthamn.
Efter en del övertalning lyckades Calle fixa ett bord på Hamnrestaurangen där vi för tids vinnande åt en räktallrik.


Kyrkbacken, Ven

Lördag 12/7
Sovmorgon. Avgång 09.30. Fint väder men nu mer moln och ökande vind från NO. Efter rundning av Kullens fyr satte vi kurs över Skälderviken mot Torekov där vi hade ett lunchstopp inplanerat. Vår medlem och tillika besättningsman Lars T Jonsson hade ordnat med kajplats och bjudit ner hela Torekov till kajen när vi kom. Det visade sig snart att anledningen till folksamlingen var att man höll på att bärga en motorbåt som grundstött på natten.
För dem som ville åka ut till Hallands Väderö var uppehållet tajmat med turbåten dit. Våra danska passagerare tog tillfället i akt och kom tillbaka nöjda och ännu mer solbrända.
Under tiden hade vi öppet skepp och samlade in lite kosing.
Vid tretiden vinkade vi adjö till Torekov och körde norrut. Vi gick innanför Tylön och signalerade till Erics fru som stod på klipporna. Därefter till Falkenberg och in i Ätran. Eric mönstrade av här.
Alldeles vid den gamla stenbron hittade vi övriga en bra restaurang med en prima grillbuffé.
Regnet kom vid tio tiden och det regnade hela natten.

Söndag 13/7
Avgång kvart över sju i regn. Det blev några långa ben norrut med tidvis dålig sikt och någon sjöhävning. Norr om Varberg lättade det upp lite så jag bestämde att gå in och runda Vendelsö för att vinka till hustrun. Vi passerade därefter ut mellan Malö och Onsalalandet för att via farleden ta oss till Valö fyr, vilken utgör början på Göteborgs södra skärgård. Regnet hade nu övergått i regnskurar.
Söder om Donsö gjorde vi en avstickare för att följa en militärled fram till Christenssons Oljor på Styrsö där vi bunkrade. Färden gick sedan förbi Känsö och Korshamnsrännans militärled förbi Saltholmen, Långedrag, Göteborgs Garnison, Nya Varvet, under Älvsborgsbron och förbi Ostindiefararen Götheborg innan vi förtöjde vid Maritiman.
Efter klargöring och rent skepp lämnade vi M 20 för att var och en ta sig hem till sitt.

Ett särskilt tack till Aage och Søren för all hjälp med att styra, förtöja samt hissa och hala flagga och gös!

/Göran Ringqvist
FC Etapp C

Uppdaterat: 2014-07-17
Publicerat: 2014-07-14

Fler bilder från sommarexpeditionen finns här. Albumet fylls kontinuerligt på.

-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+


Expeditionen 2014

Snart fortsätter M 20 söderut från Visby. Det finns fortfarande möjlighet att följa med på en kortare eller längre del av resan runt kusten och tillbaka till Stockholm genom Göta kanal. Se rubriken Vad händer? i vänsterkanten för en grov plan. För bokning och frågor ring Åke Foghammar 070-526 30 80 eller mejla kontakt@minsveparen.se.

Publicerat: 2014-07-04

-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+


M 20 Visbyresan sista etapp 28 juni 2014

Kl 0800 gick vi in till Arkösund för att hämta upp Mats Laurin. Där passade FC Åke på att ha en säkerhetsövning innan överfarten med övningarna brandbekämpning, länsning, fartygets övergivande mm. Vid 9-tiden stack vi till sjöss och mötte det mäktiga havet. Vinden var frisk från SO och således mitt i stäven, det blev en del rulla i dyningen och en del bleka anleten. Vid 16-tiden var vi väl förtöjda i Visby, fartyget snyggades upp och besättningen intog en välförtjänt middag som tillagats av vår eminente kock Frank (som av någon anledning kallas Sinatra) med bistånd av Sonja.

Så var denna etapp slut, med på resan har varit: Åke Foghammar, Lars Petré, Johan A. Boström, Magnus Faxén, Sonja Enbuske, Frank Währner, Lennart Cagnell, Lars T Johnson (en dag), Mats Laurin

Johan A. Boström

Publicerat: 2014-06-29Fler bilder från sommarexpeditionen finns här. Albumet fylls kontinuerligt på.

Webbkameror i Visby där man kan få en glimt av M 20
Visby hamn - 1 - Gästhamnen
Visby hamn - 2 - Skeppsbron

-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+


Lördagen den 28 juni

I Visby efter guppig överfart.

Publicerat: 2014-06-28

-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+


Fredagen den 27 juni

I Nynäshamn låg i vi tillsammans med systerfartyget Saga (M 21) och med gemensam avgång i det vackra vädret. Under dagen gick vi i formering, mestadels i rättvänd kolonn. Kul, det blev en hel del bra fototillfällen. Gemensam lunch intogs på Sävsundets brygga. Under eftermiddagen god skärgårdsnavigering ner mot Arkö där vi förtöjde utanpå M 21 och åt en trevlig gemensam grillmiddag.

Johan A. Boström

Publicerat: 2014-06-28Fler bilder från sommarexpeditionen finns här. Fylls kontinuerligt på.

-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+


Torsdagen den 26 juni

Kl 1115 kastade vi loss med Åke Foghammar som FC, Johan Boström MtjC och Frank Währner kock samt övrig inmönstrad besättning. Vackert väder gynnade vår seglats som passerade örlogshistoriskt intressanta platser som Gålöbasen, Märsgarn med monumentet över jagarolyckan, Hårsfjärden och Muskö med sina fartygstunnlar. Sedvanlig vakttjänst och arbeten på däck och i maskin, avbrutet med en fantastisk god lunch under gång tillredd av vår nye eminente kock. Kl 1640 förtöjt Nynäshamn tillsammans med systerfartyget M 21. Middag iland på den maritimt inredda restaurant Kroken.

Johan Boström

Publicerat: 2014-06-27-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+Läs äldre notiser
| | kontakt@minsveparen.se | |